top of page

Acerca de

Materiaal

Zonder een fiets is een renner geen renner. Daarom is het belangrijk om toch een aantal zaken van een fiets af te weten als renner. Ook moet er aandacht besteed worden aan een aantal elementen die wel eens over het hoofd worden gezien.

​

Naarmate iemand doorgroeit zal die zelf keuzes kunnen maken qua afstelling en materiaal die het beste bij zich passen. Echter de ideale combinatie van renner en materiaal blijft een individuele afstelling. Laat je dus ook niet al te veel leiden door wat anderen hebben en kiezen. 

​

Vanaf de nieuwelingen is een jaarlijkse of halfjaarlijkse (bij snelgroei) 'bikefit' sterk aan te raden.

Een halve millimeter hier of daar kan je veel gezondheidsklachten voorkomen in de toekomst.

Image by louis tricot

Schoenplaatjes

SPD-SL schoenplaatjes zijn verkrijgbaar in drie varianten, geel, blauw en rood. 

​

Gele schoenplaatjes

De gele schoenplaatjes hebben de grootste speling. Deze schoenplaatjes hebben 6 graden speling, waardoor je tijdens het fietsen veel bewegingsvrijheid hebt. Het voordeel hiervan is dat je comfortabel kunt fietsen en de kans klein is dat je last van je knieën of andere lichaamsdelen krijgt. Het nadeel is dat je energie verliest in de beweging van de voet. 

Dit schoenplaatje wordt gebruikt door veel groepen wielrenners, van recreanten tot profs.

​

Blauwe schoenplaatjes

Deze blauwe schoenplaatjes hebben 2 graden speling en hebben daarmee minder speling dan de gele schoenplaatjes. Dit betekent dat de bewegingsvrijheid van de voet lager is als deze in het pedaal geklikt is, waardoor er minder energieverlies is tijdens het fietsen. Het nadeel is dat het lastiger wordt om een ideale positie van de voet te vinden tijdens het fietsen, waardoor de kans op knieklachten kan toenemen. Om dit te voorkomen zal de afstelling van het schoenplaatje met grotere precisie gedaan moeten worden.

​

Rode schoenplaatjes

De rode schoenplaatjes van Shimano hebben helemaal geen speling. Hierdoor heeft de voet geen bewegingsvrijheid tijdens het fietsen, waardoor vrijwel alle energie ten goede komt aan de fietsbeweging. Hierdoor kun je met dit pedaal harder fietsen met meer controle. Dankzij deze eigenschappen worden deze schoenplaatjes veel door wedstrijdrenners gebruikt. Het nadeel van deze schoenplaatjes is dat de afstelling erg nauwkeurig en dus met heel grote precisie gedaan moet worden. Bij niet goed afgestelde schoenplaatjes, heb je dus een sterk vergrote kans op klachten aan knieën of andere lichaamsdelen.

Ketting

Je racefiets of MTB onderhouden en schoonmaken is zeker geen onbelangrijk klusje. Je verlengt er de levensduur van je fiets mee en ook wordt je fietsplezier vergroot door het hele jaar door goed onderhoud te plegen. In de winter is het nog meer van belang om goed onderhoud te plegen en om je fiets schoon te maken.

Bij het schoonmaken hoort ook het schoonmaken van je fietsketting. Doe dit wel als laatste, dan smeer je de troep van de fietsketting niet uit over je fiets. Gebruik hiervoor een goede kettingreiniger en eventueel speciaal kettingreinigers gereedschap. Spoel de ontvetter daarna met water af. Gebruik alleen reinigers die geschikt zijn voor fietsen. Algemene ontvetters kunnen het materiaal en de rest van je fiets beschadigen.

Een ketting maak je best na iedere 2 ritten schoon. Een ketting die zwart ziet kan best schoon gemaakt worden. Het is eveneens niet aangenaam om een vuile ketting terug op je tandwielen te moeten leggen als ze er is afgelopen.

​

bottom of page