top of page
Image by Jonny Kennaugh

Materiaal en gezondheid

Zorg dat ten laatste de avond voor de wedstrijd de fiets in orde is. Check de bandenspanning, remmen, versnellingen, bandenprofiel, zadel, pedalen,…

Naast het ‘stalen ros’ moet ook de helm en schoenen worden nagekeken. Is de helm niet beschadigd? Zitten de schoenplaatjes nog vast genoeg en zijn ze proper? Zijn de schoenen proper? Ligt de fietsbril klaar?

Proper materiaal voorkomt materiaalpech of een val door bijvoorbeeld niet kunnen in- of uitklikken!

 

Loop dus niet voor – en zeker niet na een wedstrijd – nog rond op je fietsschoenen. Dit versnelt het afslijten van de klikplaatjes en is in het algemeen slecht voor de voeten. 

 

Als renner ben je het belangrijkste onderdeel van de ‘machine’, namelijk de motor. Een motor moet in vorm zijn. Zoals onze hoofdcoach erop hamert… “Je kan niet een klein beetje ziek zijn“.
 

Sinds maart 2020 is het belangrijk dat bij de minste symptomen van ziekte je thuis blijft. Een wedstrijd is van ondergeschikt belang t.o.v. de gezondheid. Ook voor de allerkleinsten onder de renners.

Kleding

Er heerst steeds een zekere fierheid om in wieleruitrusting rond te lopen. Echter is het af te raden om voor en na de wedstrijden rond te lopen in deze wedstrijdoutfit. 

Kom naar de wedstrijd in sportieve kledij en kleed je om dadelijk na de wedstrijd. Er blijven mee rondlopen is ongezond en kan tot huidirritatie en allergiën leiden zelfs op latere leeftijd.

De club heeft verschillende sportieve kledij te koop met club logo’s die je met evenveel fierheid kan aandoen. 

Eénmaal de wedstrijduitrusting aan – om deel te nemen aan de wedstrijd – kan je best hierover nog een trainingsvestje met rits en een ritsbroek (rits langs beide kanten) aan doen tijdens het verkenen van het parcours.

De vest en de ritsbroek doe je uit nét voor de start van de wedstrijd (zie verder “de rugzak”).

Image by David Dvořáček

Voeding

Neem bij voorkeur ten laatste een uur voor de wedstrijd een maaltijd met trage suikers en weinig vezels (witte pasta-rijst-brood), eventueel gekookte groenten (eerder dan rauwe) en niet te veel vet, vlees of kaas. Voor een jeugdwedstrijd is het voldoende om een gewone portie te eten, enkele ‘klassiekers’ hierbij zijn kip met rijst, spaghetti bolognaise (opletten met vlees of kaas in de saus), een pastasalade (niet teveel mayonaise) en een gewone boterham met zoet beleg, mager vlees of kaas. Vermijd alleszins vet eten (frieten, hamburgers), snoep en frisdrank!

Daarna kan je nog een licht verteerbaar tussendoortje eten (halve banaan, honingwafel, rijstkoek, peperkoek,…). 

Drinken voor de wedstrijd is belangrijk om het vochtverlies tijdens de wedstrijd op te kunnen vangen. Je dient als het ware een reserve aan te leggen vóór de wedstrijd. Anders kom je tijdens de wedstrijd de figuurlijke “man met de hamer” tegen. Er zijn verschillende sportdranken op de markt. 

 

Drink geen koolzuurhoudende dranken voor een wedstrijd (spuitwater, frisdrank, etc.). Dat is gegarandeerd success op maag- en darmklachten.

bottom of page