top of page
Image by Jeremias Radny

Het halve werk

Hoe een wedstrijd voor een renner loopt, hangt veel af van het werk dat hij verricht tijdens de trainingen en hoe hij zorg draagt voor zichzelf en zijn materiaal. We moeten niet al te ver kijken om dit te duiden. Kijk maar naar de wieler-idolen van uw zoon/dochter.

​

Hieronder een paar regels die al het halve werk van een wedstrijd uit maken:

  • Kom zoveel mogelijk naar de trainingen

  • Zorg voor een fiets in perfecte staat

  • Hou rekening met het weer dat verwacht wordt op de wedstrijddag

  • Zorg voor de juiste voeding en drank de dagen voor en op de wedstrijddag

  • Denk aan tijdsregistratie tijdens de wedstrijd:​

    • In welke disciplines en categorieën worden transponders gebruikt? Klik hier​

    • Transponder huren of kopen afhankelijk van je discipline en categorie: Klik hier

  • Vanaf nieuwelingen, is het volgen van de trainingsschema's cruciaal

  • IC, UCI of rittenkoersen bereid je niet de avond voordien voor maar de hele voorafgaande week. Je werkt toe naar die wedstrijden via extra rust, aangepaste voeding, massage en goed materiaal.

Versnellingen

Een wedstrijd moet steeds met dezelfde mechanische wapens worden gestreden. Daarom ligt de maximale versnelling per leeftijd vast volgens onderstaande tabel. Een voorbeeld: Een miniem van 10 jaar (U11) mag een maximale afstand afleggen per omwenteling van de pedaal van 5m45. De tandwielen mogen maximaal vooraan (groot tandwiel) 46 en achteraan (kleinste tandwiel) 18 tanden hebben (46×18).

​

Voor iedere wedstrijd wordt hierop gecontroleerd door vanaf een bepaald punt – met één pedaal volledig onderaan – achteruit te stappen. Diezelfde pedaal moet minstens een volledige omwenteling hebben gemaakt als hij aan de volgende markering – aangeduid op de grond – komt.

​

  • Miniemen (U9-U11) : 46x18

  • Miniemen (U12) + Aspiranten (U13) : 48x18

  • Aspiranten (U14-U15): 48x16

  • Nieuwelingen (U17): 48x14

  • Junioren (U19): 52x14

Gedragscode

Cycling Team Glabbeek heeft een eigen gedragscode die ze zeer hoog in het vaandel draagt. Om de gezondheid van eenieder te garanderen en wedstrijden te laten plaatsvinden komen daar deze van Cycling Vlaanderen nog bij.

Neem ze zeker door en draag ze uit als renner en als ouder, supporter en begeleider:

​

​

​

Image by Ashley Whitlatch

Inschrijven

Het Cycling Vlaanderen renners portaal is 'the-place-to-be' voor iedere renner om zijn seizoen te plannen.

Via de optie 'wedstrijdkalender', kan je opzoeken welke wedstrijden er zijn op de verschillende data. Maak er vanaf februari tot het einde van het seizoen er een gewoonte van om maandelijks de kalender te checken. Er komen doorheen het seizoen verschillende wedstrijden bij.

​

Sinds juli 2020 is vooraf inschrijven wel vereist om de regels voor de volksgezondheid te kunnen garanderen.

Er is een beperking betreffende het aantal deelnemers, wees dus tijdig met inschrijven. Treur niet als het aantal deelnemers al bereikt is. Het is vaak dat als je op de wachtlijst staat, er nog een grote kans is dat je kan deelnemen. Check dit de avond voor de wedstrijd waarvoor je op de wachtlijst staat.

​

Vanaf aspiranten, komen er nog InterClubs (IC), TopCompetities, UCI of rittenwedstrijden bij.
Hiervoor wordt ofwel een selectie door de club gemaakt (juiste renners-profiel bij de juiste wedstrijd) ofwel een selectie door de provincie op basis van de uitslagen in andere wedstrijden. Doordat in deze wedstrijden het resultaat van de renners ook van belang is voor het startrecht van de ploeg in de toekomst, worden renners geselecteerd op basis van hun prestaties.
Het zijn wedstrijden waar er 100% inzet van de renner wordt verwacht. Voor deze wedstrijden wordt steeds een apart WhatsApp groepje gemaakt met de begeleiders en de renners voor de praktische zaken te communiceren.

​

Een paar wedstrijden zijn bijvoorbeeld:

  • wedstrijden voor de Beker van Belgie

  • Prins der Nieuwelingen

  • Belgische kampioenschappen

  • Grote Prijs Vermarc

  • klimkoersen Vezin, Herbeumont, 7 Hills, Couvin, Triptyque Ardenais

  • Ronde van West-Vlaanderen, Limburg, Antwerpen,..

​

Provinciale kampioenschappen

Voor de provinciale kampioenschappen geldt er een speciale regel. Iedere aangesloten renner bij Cycling Vlaanderen is verplicht deel te nemen aan het provinciaal kampioenschap. Kan je niet deelnemen dien je de provinciale afdeling Cycling Vlaanderen tijdig te verwittigen. Als je niet kan deelnemen, kan je het weekend na het provinciaal kampioenschap niet deelnemen aan een wedstrijd van Cycling Vlaanderen.

​

Het leven buiten Cycling Vlaanderen

Naast Cycling Vlaanderen heb je natuurlijk ook de Franstalige tegenhanger. Dit is de FCWB (Fédération Cycliste Wallonië   Bruxelles). Het inschrijven voor een wedstrijd is niet zo vooruitstrevend en gemakkelijk als Cycling Vlaanderen en gebeurd vaak door een formulier in te vullen of een mailtje naar de wedstrijdverantwoordelijke te sturen.

Deze wedstrijden zijn vaak minder druk bezet maar daardoor niet minder uitdagend. 

​

Uitschrijven

Als er voor een bepaalde reden niet kan deelgenomen worden aan een wedstrijd waarvoor je bent ingeschreven dan dien je zo snel mogelijk uit te schrijven via de Cycling Vlaanderen renners portaal.
Zo kunnen renners die op de reservelijst staan toch nog deelnemen.​
Uitschrijven kan tot 24u op voorhand zonder sancties. 

​

​

Resultaten

De resultaten van een wedstrijden worden relatief snel gepubliceerd online door de organisatie.

Het weer

Het weer op de dag van de wedstrijd heeft invloed op je voorbereiding en op het gebruik van drank, kledij tijdens de wedstrijd.

​

Neem daarom dan ook even een kijkje op de pagina over het weer wat er dient op gelet te worden bij de verschillende weertypes.

bottom of page