top of page
Image by Simon Connellan

De finish

De adrenaline pompt door de aderen. Niet alleen door deze van de renner zelf maar evenzeer door deze van de ouders, vrienden, supporters en sympathisanten. 

Hou daarom steeds volgende richtlijnen in acht na de aankomst:

  • volg de gedragscode van Cycling Team Glabbeek ten allen tijde;

  • hou de zone (zo’n 50m) na de finish vrij. De renners stoppen niet na de eerste meter na de finish en bollen graag wat door.

  • blijf achter de aflsuitingen, ook in de finishzone

  • hou rekening met alle renners, ook deze die nog dienen te finishen. Ook zij hebben plaats nodig om over de finish te rijden.
    Neem dus plaats met de renner aan de kant van de finishzone. Blijf niet in het midden van de straat van de finishzone staan.

  • Gun de renner een paar minuten om op adem te komen. Geef hem ruimte en laat hem zelf beslissen wanneer hij klaar is om te praten en naar u te komen.

  • Laat een renner zijn verhaal doen als hij dat wenst. Geef positieve reacties en stel positieve vragen. Een renner kan ontgoocheld zijn in zijn wedstrijd.Onthou steeds dat u als toeschouwers slechts fracties van een gehele wedstrijd hebt gezien. Laat een renner zijn wedstrijd zelf beoordelen. Doe dat niet vóór hem.
     

Nu komt de belangrijkste persoon in beeld: die met de rugzak!

Deze persoon staat paraat met de kledij en voeding die hieronder vermeld staan.

Kledij

Is het u ook al opgevallen dat professionele renners op het podium er fris uit zien?

De reden hiervoor is simpel, ze zijn bezig met hun gezondheid en hygiëne. Ziek worden is verliezen voor hen.

Het is voor een renner belangrijk dat hij geen koud krijgt na een wedstrijd.

 

Reik dan ook zo snel mogelijk een ritsvestje aan en eventueel een handdoek voor in de nek om de transpiratie op te vangen.

Voeding

De eerste momenten na een wedstrijd is het aangeraden om een recuperatiedrankje te nemen. Voor de jongste renners is een Cécémel een smakelijk alternatief.

Drink de drinkbus die op je fiets staat niet leeg. De sportdrank daarin bevat sportdrank die nuttige is voor en tijdens een wedstrijd. Een recuperatiedrank zal meer effect hebben. Bij warm weer kan dadelijk na de wedstrijd een cola of ander suikerrijk drankje de eerste reserves aanvullen. 

Heb je nadien honger dan is het niet verboden om te genieten van iets lekkers.

Rugnummer en sensor

Vergeet niet na de wedstrijd je rugnummer en kaderplaatje en sensor (dat de persoon met de rugzak heeft losgemaakt van je fiets en wieleruitrusting) terug binnen te leveren bij de inschrijvingen.

Voor de eerste drie is er uiteraard een podium ceremonie en bij de allerkleinste soms eens een zakje met wat leuks van de sponsors.

Bij de nieuwelingen, kan je al eens een geldprijs krijgen voor een top-20 plaats. 

Dopingcontrole

Na de wedstrijd worden ook steeds een paar renners verwacht voor een dopingcontrole. Check toch even of de renner niet verwacht wordt voor een dopingcontrole. Het zou maar spijtig zijn om die te missen en de gevolgen daarvan te moeten dragen.

bottom of page